Home   News   Article

Plans for multi-million new North Sutherland Health and Social Care Hub to be unveiled next week


By Caroline McMorran

Easier access to your trusted, local news. Subscribe to a digital package and support local news publishing.



Click here to sign up to our free newsletters!

Plans for a multi-million pound new health and social care hub to serve the North Coast are set to go on display next week.

NHS Highland is inviting members of the public to view the plans and give feedback at a community drop-in event at the Kyle Centre in Tongue on Wednesday, November 2, from 2pm to 7.30pm.

Highland Council is building the hub at a location in Tongue in partnership with NHS Highland and conservation and tourism organisation Wildland Ltd.

NHS Highland north area manager Michelle Johnstone.
NHS Highland north area manager Michelle Johnstone.

The facility will be developed by Wildland Ltd - owned by Danish tycoon and Sutherland landowner Anders Holch Povlsen - and leased to NHS Highland and Highland Council.

Representatives of all three organisations will be in attendance at the Wednesday session for discussion and to answer questions.

The new health hub will replace two small residential NHS Highland care homes, Sinclair Court at Melvich and Caladh Sona at Talmine and will include a "state-of-the-art" residential care facility and GP surgery.

NHS Highland says it will be the “occupier, operator and responsible party” for the management and delivery of all services provided from the new hub.

Michelle Johnstone, north area manager for NHS Highland, said: “We are excited about this opportunity to ensure the sustainability of services across the North Coast.”

Chairman of Highland Council’s health, social care and wellbeing committee, Councillor David Fraser said: “I would encourage residents living within the local community to take the opportunity to attend this session and have a look at the proposals.”

Jo Dunn, director of Build Development at Wildland Limited said: “The building design has focussed on providing residents with high quality interiors with a flexible balance of communal and private spaces.

“The design team has also worked hard to make the most of the facility’s natural backdrop, through views of the Kyle of Tongue from each residential apartment, as well as making private gardens to the rear accessible for users.

“We look forward to hearing feedback on the proposals before progressing with a planning application later in the year.”


Do you want to respond to this article? If so, click here to submit your thoughts and they may be published in print.



This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies - Learn More